Резекція ендометрію. У чому полягає процедура

Советы

У чому полягає процедура

Абляція ендометрію (або резекція) – це операція з малою інвазивністю, в ході якої з матки видаляють шар слизової оболонки та захоплюють частину м’язів. Для цього спеціальний інструмент вводять у маткову порожнину через піхву. Процедура дає можливість усунути структурні зміни ендометрію, які є небезпечними для матки. Це більш безпечна процедура для жінки порівняно з традиційною операцією.

Коли варто виконати втручання

Абляція ендометрію є ефективною при лікуванні рецидивів гіперплазії. Вона також призначається при суттєвих змінах тканин слизової оболонки матки, що пов’язані з наступними станами:

  • утворенням множинних або повторних поліпів;
  • гіперплазії ендометрію;
  • міомі матки.

При цьому до резекції вдаються у випадках, коли інші лікувальні методи не дали необхідного результату. Процедура не буде ефективною на пізніх стадіях розвитку патологій. Також її не призначають за умови великих розмірів новоутворень, наявності запального процесу, підозрі на онкологію або під час вагітності.

Як проводять резекцію ендометрію

Перед призначенням резекції виконують діагностичне обстеження: огляд матки, УЗД та попередню гістероскопію. Абляцію проводять під наркозом. Використання лазерного інструменту дозволяє знімати шари тканин без ушкодження матки та без появи кровотечі. Ендометрій знімають шарами, поступово, ретельно контролюючи процес. На всі процедури витрачається приблизно 30-40 хвилин.

Жінка може за декілька годин після абляції повернутись додому, але їй варто дотримуватися певних рекомендацій. Протягом кількох днів можуть з’являтися кров’янисті виділення з піхви та болі внизу живота, що не є патологією. Не можна користуватись тампонами, приймати ванну, робити спринцювання, займатися сексом протягом двох тижнів. Точні терміни обмежень визначає лікар.

Чому резекція ендометрію ефективна

Абляція ендометрію – процедура, до якої досить часто вдаються при доброякісних новоутвореннях матки. Це зумовлено декількома перевагами:

  • можливість зберегти матку і разом з нею здатність жінки зачати та виносити дитину;
  • відсутність шрамів та рубців після операції;
  • безболісність, адже лікар не робить ніяких розрізів;
  • безпечність – немає крововтрати, а всі процеси проходять під відеонаглядом;
  • швидке відновлення – домашня реабілітація триває не більше 14 днів.

При виконанні резекції ендометрію знімаються усі пошкоджені шари слизової оболонки. Однак після цього порожнина матки заростає та відновлюється її нормальний стан. Це дієвий спосіб, аби повернути жінку до повноцінного життя без суттєвого ризику для репродуктивних функцій.

Джерело: сайт bilyak.com.ua